Witamina C - czyli kwas L – askorbinowy to ważna dla organizmu witamina uczestnicząca w wielu procesach biochemicznych. Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D. Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i wykorzystywana przez skórę. Witaminę C można, a nawet należy dołączać do napojów (soków, herbat) i pokarmów różnego typu. Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i jest konieczna dla utrzymania optymalnego poziomu odporności. Wzmacnia system immunologiczny, ma znaczący wpływ na stan tkanki łącznej organizmu, uszczelnia naczynia krwionośne. Poziom witaminy C w organizmie ma istotny wpływ na nastrój, efektywnie obniża poziom stresu – łagodzi tym samym stany napięć nerwowych, powoduje odprężenie, sprzyja lepszej koncentracji. Witamina C obniża także poziom cholesterolu we krwi. Organizm człowieka nie może samodzielnie jej produkować. Musi być dostarczana z dietą bądź poprzez suplementację. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i nie jest magazynowana w organizmie.
r e k l a m a