w tej okazji znajdziesz:
14,90 zł zamiast 29 zł za nasiona na kiełki rzeżuchy 500g
- Spożywanie kiełków pieprzycy ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci,; pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo.
- W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy.
- Wartości odżywcze kiełków:
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod
- Inne: olejki eteryczne, białko
- Nasiona rzeżuchy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie.
- Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów.
24,99 zł zamiast 39 zł za nasiona na kiełki soi 500g
- Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu i magnezu; są także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, koi nerwy, dodaje energii i apetytu. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi.
- Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy.
- Kiełków soi nie powinno się natomiast spożywać na surowo, lecz po lekkim podduszeniu (w wodzie lub na parze), co znacznie ułatwia ich przyswajalność i poprawia smak.
24,99 zł zamiast 39 zł za nasiona na kiełki rzodkiewki 500g
- Mają opinię wspaniałego leku na przeziębienie - dzięki dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza wiecej niż korzeń rzodkiewki) oraz działają także wyksztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki oraz podnoszą odporność organizmu.
- Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci.
- Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
- W smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można zatem dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek.
- Są łatwe do wyhodowania, ponadto chronią także inne kiełki przed pleśnią dlatego warto dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.
- Wartości odżywcze kiełków:
- Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E,
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan
- Inne: chlorofil, inozytol, PABA, białko
24,99 zł zamiast 39 zł za nasiona na kiełki fasoli mung 500g
- Fasola mung podobnie jak inne rośliny strączkowe jest nieocenionym źródłem białka.
- Wyhodowano ją w Chinach, specjalnie dla pozyskiwania kiełków.
- Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś znacznie lekkostrawne niż fasola.
- Kiełki fasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.
- Kiełki mung stosuje się zarówno na zimno i na gorąco zwłaszcza w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej
- Wartości odżywcze kiełków:
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
- Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor
- Inne: błonnik, karoten, białko (25%)
28 zł zamiast 49 zł za nasiona na kiełki soczewicy 500g
- Szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego - substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka.
- Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe.
- Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca.
- Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.
- Wartości odżywcze kiełków:
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód, siarka
- Inne: beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna, białko (21%)
34 zł zamiast 49 zł za nasiona na kiełki lucerny 500g
- Są cennym źródłem fitoestrogenów - hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają bowiem osteoporozie, nowotworom i chorobom serca.
- W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek.
- Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia.
- Wzmacniają mięśnie, kości i zęby.
- Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć.
- Polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt.
- Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
- Wartości odżywcze kiełków:
- Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E
- Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen
- Inne: fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
58 zł zamiast 79 zł za nasiona na kiełki brokuła 500g
- Zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła. Spożycie 50g kiełków dostarcza organizmowi tyle samo tej substancji, co spożycie 1kg brokuła.
- Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
- Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.
- Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i na kanapki.
64,99 zł zamiast 89 zł za nasiona na kiełki szpinaku 500g
- Zawierają wiele cennych minerałów jak potas, magnez, wapń, żelazo.
- Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie na raka płuc dlatego zalecane są palaczom), ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem.
- Kiełki szpinaku są również świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy C co w połączeniu z żelazem powoduje, iż są niezastąpione w walce z anemią.
- Są wyjątkowo smaczne, więc zdecydowanie zaskoczą zarówno miłośników jak i przeciwników szpinaku. Łagodne w smaku, genialne jako podstawa do wszelkich sałatek.
- Istotne jest to, że nasiona szpinaku potrzebują długiego namaczania. Warto je zostawić w wodzie minimum na dobę tak by mogły ładnie wzrastać. Dodatkowo szpinak potrzebuje wyjątkowo dobrej wentylacji czego nie zapewniają popularne trzypoziomowe kiełkownice. Zaleca się zatem kiełkowanie na tacce, na sitku lub w słoiku.
94 zł zamiast 129 zł za nasiona na kiełki jarmużu 500g
- Bogate są w witaminę A, K, C oraz wapń, potas, sód i żelazo.
- Mają lekko ostry smak. Polecane są do surówek, sałatek, kanapek i twarogu.
- Spożywanie kiełków jarmużu wspomaga układ odpornościowy.
- Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: opłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć je na siatce kiełkownicy. Nalać wody do poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki przepłukiwać i zlewać wodą dwa razy dziennie.
szczegóły okazji:
Kiełki są dla organizmu cennym źródłem wartościowych składników, witamin i soli mineralnych. 50g kiełków zawiera niekiedy tyle substancji odżywczych co 1 kilogramowe warzywo! Niezaprawiane, wolne od GMO oraz bez obecności bakterii najwyższej jakości nasiona zamknięte są w opakowaniach 500g. Co warte podkreślenia zdolności kiełkowania zostały sprawdzone i wynoszą 94% (na podstawie przeprowadzonych badań).