Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii, będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone na terytorium Nowej Zelandii, w czasie pokrywającym się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru wyjątkowych, unikatowych krzewów: Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu. Ważna jest też obecność pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™).
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka.
1) Poczta Polska: 10 zł.
Ten produkt ma nieuzupełnione pola wyboru oznaczone:
, sprawdź listę i uzupełnij aby przejść dalej.r e k l a m a