Pestki dyni to produkt najwyższej jakości o szerokich właściwościach prozdrowotnych. Zawierają witaminy A, C, E i sole mineralne: magnez, fosfor, żelazo, cynk. Spożywanie ich jest zalecane przy chorobach prostaty, alergiach skórnych - trądzik młodzieńczy, robaczycy przewodu pokarmowego - szczególnie odbytu. Ponadto wzmacniają włosy i paznokcie dzięki zawartości cynku w miąższu pestek dyni. Pozytywnie wpływa na nerki oraz pęcherz. Co warte podkreślenia dynia jest owocem niskokalorycznym: 100g to tylko ok. 30 kcal. Pestki dyni można spożywać są na surowo, prażone - solone bądź słodzone. W piekarnictwie używane są jako posypka na pieczywie lub jako dodatek, w cukiernictwie jako składnik rozmaitych ciast. Znakomicie nadają się do stworzenia własnej kompozycji z musli, czy crunchem.
Charakterystyka produktu:
Ten produkt ma nieuzupełnione pola wyboru oznaczone:
, sprawdź listę i uzupełnij aby przejść dalej.r e k l a m a